Neden Mantıka Palas
19 Mayıs 1919 da milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa ve çalışma arkadaşlarının; 25 Mayıs 1919 tarihine kadar kaldıkları otel olan, MANTIKA PALAS OTELİ; Kurtuluş Savaşı tohumlarının atıldığı yerlerden biridir. Bizler de bu tarihi mirasın yaşatılması ve Samsun’da marka bir lezzet noktası oluşturmak için Mantıka Palas Restaurantı kurduk.
Mantıka Palas Oteli Tarihi
19 Mayıs 1919 da milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa ve çalışma arkadaşlarının; 25 Mayıs 1919 tarihine kadar kaldıkları otel olan, MANTIKA PALAS OTELİ; Kurtuluş Savaşı tohumlarının atıldığı yerlerden biridir.
Bugün Gazi Müzesi olarak hizmet veren bu iki katlı tarihi bina; 1902’de hizmete açıldığında deniz manzarası ve iskeleye yakın olması sebebiyle, tütün ticareti ile ilgilenen yabancıların tercih ettiği şehrin en güzel oteliydi.
1.Dünya Savaşı yıllarında eski hareketli günlerini kaybeden otel, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsun’a çıktığı sırada kapalıydı ve tefrişatı dahi yoktu. Dönemin Samsun Mutasarrıfı Ethem Bey, misafirlerini ağırlamak üzere oteli geçici olarak açtırıp, karşısındaki askeri hastaneden karyolalar ve evlerden getirilen kimi eşyalarla hazırlatmıştı.
Mustafa Kemal Paşa otelde kaldığı sürece pek dışarı çıkmaz; ahaliden, eşraftan ve kent idaresinden isimleri dinlemek için yanına kabul eder. Zaman zamanda Cumhuriyet Meydanı’nın bulunduğu yerde olan telgrafhaneye ve eski vilayet binası olan Hükümet Konağına yürüyerek gidip geldiği görülürdü.
Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı bu otelin anahtarı 1926 yılında Samsun Valisi Fahri Bey’in Başkanlığı altındaki bir heyetle Samsun Halkı adına, İstanbul’da Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya o büyük günün anısına hediye edilmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a üçüncü (1928) ve dördüncü (1930) gelişlerinde de Samsun Halkı tarafından kendilerine tahsis edilen bu binada konaklamışlardır.
Tapuya Mustafa kemal Atatürk adına kaydedilen bina; Mustafa Kemal Atatürk’ün uhdesinde iken 10.11.1938 tarihinde ölümleri ile vasiyeti gereğince kız kardeşleri Makbule Hanım’a intikal etmiştir. 1940 yılından itibaren de çeşitli dönemlerde Müze, Halk Kütüphanesi ve Oda Tiyatrosu olarak kullanılmıştır. 1995 de Kültür Bakanlığı’na tahsis edilerek Gazi Müzesi adıyla restore edilen binada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı giysi ve silahları, konakladığı odadaki eşyaları ile döneme ait fotoğrafları sergilenmektedir.
Ayrıca; Atatürk ve 18 silah arkadaşının Samsun’da yaptığı ilk toplantıyı sembolize eden bal mumu heykelleri yer almaktadır.